PUBLICACIONS

EL DRET A DECIDIR

Àmbits 0, HIVERN 2013

Aquest recent passat mes d'octubre el darrer número d'Àmbits de Política i Societat ha tractat temes com la transparència, tan present aquests dies als mitjans de comunicació, els drets humans, les polítiques socials adreçades a la infància i la joventut i les consultes públiques en un món globalitzat.

Politòlegs i sociòlegs analitzen aquestes qüestions, totes elles de gran actualitat, a través d'articles i entrevistes que trobareu en aquest monogràfic (i també en el nostre bloc), juntament amb molts altres continguts. 

Els drets humans avui a Occident: un recordatori en temps de canvisdel politòleg Juan Luis Aparicio, posa el focus en la crisi financera, econòmica, política i social que s’està produint a Occident, i especialment a Europa, i en quines conseqüències tindrà aquesta, encara imprevisibles, en el conjunt dels ciutadans i ciutadanes europeus. 

De transparència, un concepte generador de confiança, ens parla el també politòleg Armand Giménez, en uns moments en què aquesta confiança s'ha trencat davant l'espionatge massiu entre països i on els ciutadans se senten més vigilats que mai, sense que sembli que puguin fer res per evitar-ho.

Una altra qüestió malauradament molt present a l'agenda dels mitjans i que també hem volgut tractar al nostre bloc és la crisi de les entitats del Tercer Sector que, com Fedaia, promouen polítiques socials per a l'ajuda i protecció de la infància i la joventut, víctimes sovint oblidades de la crisi. La falta de recursos econòmics i humans dificulta cada cop més una feina que, per contra, cada dia és més necessària i vital per a moltes famílies.

Finalment, el politòleg Jordi Pacheco ens parla de governança global i participació ciutadana al seu article Les consultes públiques en un món globalitzat. La Cimera RIO+20.

RECULL D'ARTICLES

Temàtica Títol Autor
Referèndum Presentació Jaume López
Referèndum El dret a decidir com a estratègia de moviment Ricard Vilaregut
Referèndum Democràcia, pluralisme, agonisme i antagonisme Marc Sanjaume
Nacionalisme català Per una Catalunya cosmopolita Montserrat Guibernau
Sistema electoral Democràcia i nació al segle XXI Jaume López
Referèndum, opinió pública, internacionalització La batalla per l’opinió pública internacional Toni Cruanyes
Referèndum, Constitució espanyola Referèndum i legalitat, Europa i Espanya Hèctor López Bofill
Referèndum, Constitució, Estat Com s’hi arriba, al referèndum? Joan Ridao
Referèndum, Estat, secessió D’aquí al referèndum Ivan Serrano
Referèndum, UE Del referèndum a la independència: Catalunya i la Unió Europea Ferran Requejo
Parlament, govern, Estat Entrevista a Núria de Gispert, Presidenta del Parlament de Catalunya Joan Botella
Referèndum Després del referèndum. Escenaris polítics possibles Joan Botella
Cerca d’articles
Si vols consultar qualsevol dels articles publicats a Àmbits, pots fer la teva cerca des d’aquí i trobaràs tots aquells texts relacionats amb la temàtica, el títol o l’autor que t’interessi
Share This