PUBLICACIONS

POLÍTIQUES D'INNOVACIÓ EN GOVERNS LOCALS

Àmbits 0, PRIMAVERA 2016

Arran dels anys de crisi econòmica i social, els governs municipals han vist reduïts els seus recursos i competències, alhora que són sotmesos a més controls. Tot i aquestes limitacions, els governs locals continuen sent els més propers a la ciutadania, i els primers en donar solucions a les noves problemàtiques que han anat sorgint sorgint, no només a Catalunya sinó a nivell global. En aquest monogràfic s’explora la capacitat d’innovació dels governs locals per fer front als nous reptes, tant locals com globals.

En el primer article del monogràfic, Leonardo Díaz, identifica aquests nous problemes amb un “canvi d’època”, en què els municipis han d’esdevenir un actor central.

En el segon i tercer articles tractem dos dels àmbits on actualment s’estan produint més innovacions: les polítiques de desenvolupament local i les d’inclusió social. Joan Trias aporta una visió transversal sobre la innovació en les polítiques de desenvolupament local a partir d’una recerca i selecció de bones pràctiques en municipis catalans, mentre que Marc Bassols reflexiona en el seu article sobre el repte i l’obligació dels govern locals de repensar noves formes de fer política i d’introduir mesures per generar societats més inclusives després de la crisi.

En el quart i cinquè article fem una aproximació a com impulsar i treure el màxim profit de la innovació. En l’article de Roger Barres s’apunten les condicions i eines necessàries pels governs locals a l’hora de crear un ecosistema propici per a la innovació dins de les mateixes institucions, mentre que Marçal Farré explora com, a través dels mètodes experimentals, podem identificar, replicar i millorar les pràctiques amb més potencial.

Per últim, Benjamin R. Barber, un dels politòlegs més influents del moment i promotor del Parlament Mundial d’Alcaldes (GPM, per les seves sigles en anglès), reflexiona sobre el rol dels governs locals i les ciutats a l’hora de fer front als problemes globals del nostre segle. Concretament ens parla del cas de les ciutats catalanes i ens avança les primeres informacions sobre el Parlament Mundial d’Alcaldes.

RECULL D'ARTICLES

Temàtica Títol Autor
Polítiques locals Presentació Colpis
Polítiques locals, anàlisi Polítiques de desenvolupament local: estudi de casos i tendències Joan Trias Badruna
Governs locals, eines Eines i reptes dels governs locals per assolir un entorn propici per a la innovació Roger Barres
Govern local Els governs locals: de la innovació a les polítiques informades en l’evidència Marçal Farré
Govern local, exclusió Els governs locals en la lluita contra l’exclusió social Marc Bassols
Govern local, innovació, crisi L’hora dels municipis. Polítiques innovadores davant els reptes de la crisi Leonardo Díaz
Govern lmunicipal, alcaldia Entrevista a Benjamin R. Barber, promotor del Parlament Mundial d'Alcaldes Col·lectiu Fàbric
Cerca d’articles
Si vols consultar qualsevol dels articles publicats a Àmbits, pots fer la teva cerca des d’aquí i trobaràs tots aquells texts relacionats amb la temàtica, el títol o l’autor que t’interessi
Share This