Notícies

juny 07, 2015
ÈXIT D’ASSISTÈNCIA AL DEBAT POSTELECTORAL SOBRE LES ELECCIONS MUNICIPALS

La sessió començà amb la intervenció del Doctor en Sociologia i director de Feedback IES Jordi Sauret, que oferí als assistents una anàlisi quantitativa dels resultats. Segons Sauret, ‘els partits de govern van ser castigats a les urnes però aguanten, mentre els nous partits creixen però no acaben de fer el sorpasso’. Així mateix, en les seves intervencions també va fer referència a les dades de participació, que augmentaren fonamentalment a Barcelona i Àrea Metropolitana però es mantingueren a Lleida i Girona i àdhuc minvaren a Tarragona. Sauret també assenyalà, en clau prospectiva, que en unes futures eleccions catalanes una participació superior al 70% sumaria vots a l’unionisme, i en particular a Ciutadans.

A continuació va prendre la paraula el Professor de Ciència Política a la UB Jaume Magre. La seva anàlisi, de caràcter més qualitatiu, emfasitzà els profunds canvis sociològics que s’han viscut en els darrers anys. En clau politològica, destacà el creixement de l’eficàcia política externa en detriment de la interna. Així mateix, el també Director de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals destacà la transició del sistema de partits català cap a un model de pluralisme polaritzat, de la competència centrípeta a una competència centrífuga amb dos pols d’oposició.

Finalment, el periodista i cap de Política del Diari Ara Ferran Casas destacà el fet que aquestes eleccions han desembocat en un mapa electoral molt més fidel a la realitat social que no pas abans. Casas també assenyalà l’èxit d’aquelles posicions fermes en l’eix nacional i l’eix social (ERC i CUP sobretot) en detriment d’aquelles que han resistir més o menys l’onada de canvi (CiU, C’s i IC) i l’enfonsament de PP i PSC.

Per a més informació, podeu veure el seguiment que es va fer a les xarxes del debat consultant el hashtag #debatmunicipals o seguint-nos al nostre compte de Twitter, @ColpisCat.

Share This