Comissió de Gènere

Aquest grup de treball té com a objectius apoderar les dones politòlogues i sociòlogues membres del Col·legi; establir mecanismes perquè els espais de decisió siguin paritaris i promoure’n la participació mixta; reconèixer la diversitat des d’un punt de vista ampli tenint en compte els valors de la nostra societat actual i posar en relleu les aportacions amb perspectiva de gènere de la nostra professió.

Amb aquesta comissió també pretenem fer xarxa viva entre i per les dones del Col·legi, promoure la connexió entre nosaltres i amb altres entitats afins amb l’organització d’activitats en clau de política i sociologia feminista i, per últim, però no menys important visibilitzar la contribució de les dones professionals que ens han precedit en la història mitjançant la divulgació tant de les seves aportacions com de les seves figures.

Activitats

 • I Diàlegs Feministes entre Argentina, Brasil i Catalunya26 abril 2021

  La Comissió de Gènere del col·legi va organitzar la primera edició d'aquestes jornades juntament amb el Centre d’Estudis sobre Democratització i Drets Humans (CEDEHU) CEDEHU UNSAM Argentina, el Grup de Treball (GT) ‘Luchas antipatriarcales, familias, géneros, diversidades y ciudadanía’ del Consell Llatinoamericà de Ciències Socials (CLACSO) mitjançant una trobada virtual per a reflexionar sobre l’estat dels drets humans de les dones i nenes i de contribuir als moviments socials feministes de diferents països.

  Les jornades, dividides en tres sessions temàtiques durant els dies 26 i 28 d'abril i 3 de maig, van abordar les ciutadanies sexuals, els avenços i retrocessos de les violències sexuals  i masclistes en l'actualitat i el paper dels moviments socials en les lluites feministes, respectivament. En cada trobada es va portar a terme un anàlisi i un debat entre les expertes participants en relació amb els reptes que cal afrontar des d'Argentina, Brasil i Catalunya. 

  Les jornades es van portar a terme en línia i van ser retransmeses en directe pel canal de Youtube de Colpis Catalunya

 • Participació al NGO CSW65 Parallel Event Forum de Nacions Unides 23 març 2021

  Organització de la xerrada ‘La participació i la presa de decisions de les dones als governs locals de Catalunya’ en el marc del Fòrum Virtual d’ONGs d’actes paral·lels a la 65a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de les Nacions Unides.

  En aquesta ocasió, la comissió va presentar quatre iniciatives impulsades per diferents governs locals catalans on les dones han pogut participar de forma activa en l’elaboració de les polítiques publiques corresponents.

 • Impuls per a la creació del Pla d’Igualtat del Colpis 16 novembre 2020

  La Comissió va impulsar l’elaboració del Pla d’Igualtat del Col·legi per a garantir la igualtat de gènere pel que respecta tant pel que fa al personal contractat com pel que fa a la participació de les persones col·legiades. El Pla ha estat elaborat per l’empresa DALEPH, guanyadora de la licitació llançada per a tal fi.

 • Redacció d’una declaració de la Comissió de Gènere del Colpis respecte la pandèmia 22 abril 2020

  La Comissió de Gènere del Col·legi va publicar una declaració en la qual insta al govern de la Generalitat a crear un gabinet de crisi per a “donar una resposta integral i coordinada amb perspectiva de gènere" a tots els àmbits que intervinguin en afrontar les conseqüències socials, econòmiques i culturals derivades de la crisi del coronavirus.

 • Impuls per a un canvi de nom inclusiu del Colpis 17 desembre 2019

  La incidència de la tasca realitzada per la Comissió de Gènere va portar al canvi de nom del Col·legi. L’Assemblea Extraordinària del 17 de desembre va acordar utilitzar el nou nom de ‘Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya’ per a evitar l’ús del llenguatge sexista en el nom de l’entitat.

 • Visita guiada a l’exposició FEMINISMES!17 octubre 2019

  La comissió de gènere va organitzar una visita guiada per la macroexposició FEMINISMES! al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. FEMINISMES! aplegava les exposicions «L’Avantguarda Feminista dels anys 70. Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena» i «Coreografies del gènere» així com un extens programa d’activitats per posar de manifest el diàleg, les continuïtats i les ruptures entre el feminisme radical dels anys setanta i els feminismes actuals.

 • Elaboració del monogràfic ‘Sobre el Gènere i la Des-Igualtat’ de la Revista Àmbits 5315 setembre 2019

  La Comissió de gènere va elaborar els articles corresponents al monogràfic del número 53 de la revista Àmbits del Col·legi dedicada al món professional de les politòlogues i sociòlogues. El monogràfic es va presentar al Palau Robert de Barcelona.

 • Participació al Parlament de les Dones1 juliol 2019

  La Comissió de Gènere va formar part de la sessió ‘El Parlament de les Dones’ on una setantena de representants de diverses entitats feministes, juntament amb les diputades catalanes, van ocupar la totalitat dels escons de l’hemicicle amb l’objectiu de visibilitzar les dones en els llocs clau de presa de decisions

 • Lliurament de la 6a edició de la Menció Enric Renau 29 novembre 2018

  Participació en el lliurament de la 6a Menció Enric Renau en el marc dels Premis Educaweb, on es va fer especial atenció a la perspectiva de gènere.

 • Tutel·la d’estudiant en pràctiques nord-americana31 agost 2018

  L’any 2018 la comissió de Gènere del Colpis va acollir una estada de becària nordamericana per tal de realitzar un estudi en el si de la Comissió sobre la perspectiva de gènere als estudis de Ciència Política i Sociologia arreu del territori català. L'article resultant d’aquesta estada va ser publicat al monogràfic dedicat al gènere i a la desigualtat del número 53 la revista Àmbits de Política i Societat.

Twitter
Share This