Notícies del Col·legi

“CAL FER MÉS SOCIAL LA MEDICINA”

Què poden aportar els professionals de la ciència política i de la sociologia al sistema de salut? Al voltant d’aquesta pregunta vam debatre al nostre darrer podcast ‘La mirada del Colpis’ del 22 de maig. Ho vam fer amb Jordi Pacheco, doctor en Ciència Política, degà del Colpis i secretari del Consell Consultiu de pacients de Catalunya; amb el sociòleg Jean Patrick Mathieu, coordinador de projectes a la agència d’avaluació AQUAS de la Generalitat de Catalunya; amb la doctora en ciències polítiques Gemma Álvarez, tècnica superior de salut a la Generalitat de Catalunya; i amb el politòleg Oriol Garcia Codina, qui treballa a la direcció general de planificació i recerca de Salut.

L’ecosistema de salut, que no únicament sanitari, el formen aspectes com l’estil de vida de les persones, la seva condició econòmica, el lloc on viuen, la qualitat de les seves relacions personals, i molts altres factors que, bé sigui positivament o negativament, influiran de manera decisiva en el seu estat de salut físic i mental. Per això el sistema de salut no pot basar-se únicament en aspectes purament assistencials i sanitaris, sinó que ha de contemplar tota una sèrie de variables que, sobretot després de la pandèmia de la Covid-19, s’han posat de manifest. Variables que no només afecten als usuaris d’aquest sistema, com són els pacients, sinó als propis professionals que els desenvolupen. Per això cal una visió holística i transversal que, a dia d’avui, els professionals sanitaris no poden cobrir en la seva totalitat. Per a aquesta tasca es necessiten professionals de les ciències socials i, més concretament, de les ciències polítiques i de la sociologia. Perquè, com assegura la doctora en ciència política, Gemma Álvarez, politòlegs i sociòlegs poden ajudar a dissenyar aquest sistema de salut, que va més enllà de símptomes, cures i patologies.

I és que, com afirma el també politòleg Oriol Garcia Codina, ‘no tot el que fa el sistema sanitari repercuteix en salut però gran part del que està fora del sistema sanitari té repercussions en salut’. Precisament perquè, com diu el doctor en ciència política Jordi Pacheco ‘l’atenció sanitària és només una part de tot el conjunt de la salut’, és fonamental ‘establir quines són les prioritats en salut de forma participada’, per part de tots els actors implicats, començant pels propis pacients. Segons ell ja s’estan fent passos endavant i ‘la medicina s’està obrint a les ciències socials’. La conclusió comuna dels nostres tertulians és que ‘tindria un impacte social molt gran que hi hagués una aportació més sistèmica dels professionals de la ciència política i la sociologia al sistema de salut’.

Com sempre, al capdavant del programa el nostre company sociòleg, l’Aran Solé. Aquest videopodcast va ser emès dilluns 22 de maig, de 17 a 18h, al 106.9FM de Ràdio Catalana de la Cultura i l’Esport.

Últimes notícies

Share This