Notícies del Col·legi
CELEBREM UN ACTE SOBRE LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA EN EL CONTROL DE LA CORRUPCIÓ EN LA CONTRACTACIÓ PÚBLICA
En el marc del projecte iMonitor
En el marc del projecte europeu “iMonitor”, en el qual participa el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia en representació de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció (O3C), va tenir lloc aquesta sessió pública amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància de la col·laboració ciutadana en la lluita contra la corrupció, donar a conèixer el projecte “iMonitor” i engrescar a potencials voluntaris/es a participar de la monitorització de contractes públics. Tot seguit us oferim un resum de com va anar la sessió.
La sessió es va configurar en quatre apartats:
- Benvinguda
Ismael Peña-López (director Escola d’Administració Pública de Catalunya): Va destacar la importància de realitzar aquest tipus d’iniciatives, així com la concurrència d’actors que deriven en un mix d’experts sobre determinats temes.
Dr. Jordi Pacheco (Degà del Colpis): Va apuntar la diferència entre integritat pública i privada, així com l’extensa burocràcia existent en temes de contractació. També va reflexionar sobre la tramitació en temes d’irregularitat en els contractes menors. Fa referència al FERA (Fòrum d’Entitats per a la Reforma de l’Administració).
Olinda Anía (directora adjunta OAC – Oficina Antifrau de Catalunya): Va fer referència al baròmetre de l’Oficina Antifrau en perspectiva a la corrupció a Catalunya. Hi va destacar tres dades: El 80% dels enquestats considera que hi ha molta o bastant corrupció i, d’aquests, el 82% ho considera com un problema molt o bastant greu, i, finalment, l’àmbit dins de l’activitat pública on més corrupció identifiquen, amb un 33%, és en la contractació pública.
- Presentació projecte (iMonitor)
Antoni Biarnés (director del Col·legi de Professionals de la Ciència Política i la Sociologia), Pilar Rodríguez (Project Manager del projecte iMonitor)
Duració del projecte: Termini de dos anys.
Participació de sis socis: Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia (Colpis), Oficina Antifrau de Catalunya, Transparency International, Lithuanian Chapter, Romanian Academic Society, National Integrity Agency, Monithon.
Objectiu: Fomentar la participació ciutadana a través de mecanismes juntament amb la col·laboració de l’Administració Pública respecte a la contractació pública i prevenció de corrupció en aquesta. Basant-se en la transparència i la col·laboració.
- Avaluació de riscos.
- Supervisió cívica en l’execució de contractes.
- Elaboració d’informes per les autoritats.
Plataforma de suport: opentender.eu
Metodologia: tres fases
- Seleccionar: Selecció de contractes amb risc de corrupció i irregularitats.
- Supervisar: Anàlisis de possibles irregularitats dels contractes. Existència d’un curs formatiu de supervisió com a eina d’ajuda.
- Informar: Creació de plantilles per informar a les autoritats.
Curs supervisió cívica (3 mòduls, centrats en un àmbit més pràctic que teòric).
Presencial des del Colpis / Streaming (abril-juny)
- 1r Mòdul: Avaluació del risc de corrupció dins la contractació pública (2 hores)
- 2n Mòdul: Supervisió general dels contractes (2 hores)
- 3r Mòdul: Optatiu, centrat en individus amb un coneixement més ampli de contractació pública (1:30 hores)
- Supervisió real de contractes públics (16 hores).
- Taula Rodona ( S’estructura en base a tres preguntes)
Beni Saball (Observatori Català contra la Corrupció), Bruno Gonzalez (Cap d’Equip Anàlisi de Dades), Joan Bosch (Cap de l’Àrea Contractació Consorci Localret) i Antoni Biarnés (Moderador).
A. Com estem a nivell de país en termes d’integritat en la contractació pública?
Els ponents coincideixen en l’existència d’una millora gràcies en part a l’augment de transparència, i a la incorporació de la contractació electrònica. No obstant això, també hi assenyalen la manca de seguiment en la fase d’execució dels contractes, així com la manca de juristes en aquesta fase. La Beni Saball posa èmfasi en la falta de professionals especialitzats en matèria de contractació, fet que en Joan Bosch relaciona amb la ineficiència i la corrupció. Per un altra banda, els ponents reconeixen que les contínues modificacions de la llei de contractació pública, perjudicant les posteriors interpretacions, augmentant la seva complexitat d’execució, així com de detecció d’irregularitats. Seguidament, en Bruno Gonzalez assenyala l’existència de “zones grises”, enteses com a irregularitats no detectades com a tals, però que sí que ho són. Finalment, el Joan Bosch afirma la contractació com a bon mitjà per a elaborar polítiques públiques, si s’utilitza correctament.
B. Que poden fer les administracions públiques per evitar la corrupció en la contractació?
Els ponents posen èmfasi en la publicitat i la transparència, com a factor clau per evitar la corrupció a la contractació pública. En Joan Bosch posa èmfasi en la necessitat d’un canvi cultural, que involucri a tots els subjectes de la societat, no únicament a l’Administració Pública. Es busca, una major consciència del ciutadà sobre l’àmbit de la corrupció, i en cap cas tolerable a les irregularitats. Per un altre, cal incorporar més professionalització en el sector que permeti detectar les irregularitats en la fase d’execució, així com dotar d’instruments i metodologies per a una bona supervisió. En Bruno Gonzalez declara que l’automatització ha sigut clau per a facilitar la tramitació de la contractació a l’àmbit local. Finalment, la Beni Saball, assenyala la necessitat d’una bona planificació en l’àmbit de la contractació, que permeti anticipar-se a les irregularitats.
C. Com poden els ciutadans contribuir en la lluita contra la corrupció en els contractes?
La Beni Saball, afirma la necessitat d’una implicació real del ciutadà en aquests àmbits, sobretot a través d’una participació activa. En Joan Bosch, d’acord la Beni Saball parla de la necessitat d’establir mecanismes directes que els permetin als ciutadans col·laborar amb les entitats. En Bruno Gonzalez ressalta l’educació al ciutadà i la sensibilització cap a la corrupció actual, com a elements positius que permeten donar pas a una lluita conjunta i una mobilització entre ciutadania i institucions. Per un altra banda, també especifica la importància trencar amb la dicotomia d’administració i administrat, que molts cops provoca una desconfiança entre actors, sobretot arreu dels casos mediàtics de corrupció.
- Torn obert de paraules / Debat
Durant el debat posterior, sorgeixen algunes qüestions rellevants, com el cas d’un assistent que hi comparteix la possibilitat d’imposar mesures més toves ex-ante al procés de contractació i més dures després. En Bruno Gonzalez, afirma la possibilitat, tot i que argumenta la impossibilitat en l’actualitat a causa de l’herència de model burocràtic formal existent. També ressalta la necessitat de proporcionar dades eficaces com les de Mèxic. En Joan Bosch reitera la importància del canvi cultural dins de l’àmbit de la corrupció i torna a explicar la seva idea de contractació com a mitjà per elaborar polítiques públiques, derivat d’una pregunta d’un assistent. Finalment, la Beni Saball, fa referència a la complexitat burocràtica existent i possibles enfortiments cap a la corrupció.
Podeu veure el vídeo de la sessió, AQUÍ
Totes les persones interessades en col·laborar amb el projecte iMonitor, podeu inscriure-us al següent ENLLAÇ
Últimes notícies
“CADA VEGADA MÉS HI HA UN MERCAT LABORAL QUE BUSCA PROFESSIONALS ESPECIALITZATS EN GESTIÓ DE FONS EUROPEUS”
En aquest nou episodi del nostre videopodcast ‘La mirada del Colpis’ parlem sobre el Postgrau ‘Captació i gestió de fons europeus. Estratègies actuals, tècniques de desenvolupament i gestió de projectes’.
EL COLPIS DONA SUPORT A LES RECLAMACIONS D’UNA COL·LEGIADA I ACONSEGUIM QUE ES RECONEGUI EL VALOR DE LA TITULACIÓ DE CIÈNCIES POLÍTIQUES
El Colpis dona suport a les reclamacions d’una col·legiada i aconseguim que es reconegui el valor de la titulació de ciències polítiques.
OBERTA LA RECOLLIDA D’ADHESIONS A L’ACORD IMPULSAT PEL FERA PER A LA REFORMA DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
L’Acord impulsat pel FERA serà presentat en un acte públic el 27 de novembre.