Notícies

maig 14, 2010
EL COL·LEGI CELEBRA UNA SESSIÓ D’ANÀLISI DELS RESULTATS DE LES ELECCIONS GENERALS AL REGNE UNIT

A tall d’introducció, Joan Marcet, professor de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), va ser l’encarregat de presentar el context i els resultats d’aquestes eleccions. Marcet va recalcar que els resultats dels comicis indiquen que “els Tories de David Cameron no han sabut fer guanyar clarament la seva opció. No han pogut imposar-se amb una majoria que els permetés governar per ells sols”. Alhora, va afegir que els laboristes de Gordon Brown “han limitat la caiguda que semblava que moltes enquestes vaticinaven” però “han perdut clarament”; mentre que els liberal-demòcrates de Nick Clegg, claus per formar govern, “no han obtingut un resultat històric malgrat haver realitzat una excel·lent campanya”.

La segona intervenció la va realitzar Rosa Massagué, periodista i excorresponsal a Londres de El Periódico. Massagué va fer un balanç de la situació prèvia a les eleccions, posant èmfasi en els recents tretze anys de govern del Partit Laborista. Per a la periodista, el govern de Tony Blair va aconseguir primerament una “bona sintonia amb el país” gràcies a les reformes oberturistes i modernitzadores, però va patir un fort desgast amb la taca que va suposar la intervenció a la guerra d’Iraq i, sobretot, la percepció popular que el Primer Ministre havia mentit pel que fa a les armes de destrucció massiva.

Seguidament, el torn de paraula va ser per a Antoni Cruanyes, periodista i politòleg, cap de la secció d’internacional i excorresponsal a Londres de TV3, que es va centrar també en la conjuntura d’abans de la contesa electoral, amb el Partit Conservador en el punt de mira. Cruanyes va destacar que “David Cameron i els diputats joves que l’envolten arriben portant aire fresc en un partit molt tradicional i molt ideologitzat des de l’època de Margaret Thatcher”. La seva intenció és d’acostar-se més al centre, així com fer prevaldre la seva idea de gran societat tot buscant un conservadorisme compassiu i menys individualista. La crisi econòmica, però, distorsiona aquest discurs i el recentra en unes propostes de retallades brutals de la despesa pública. A més, l’aparició durant la campanya electoral de Nick Clegg suposa la pèrdua per a Cameron de la bandera del canvi i del centrisme.

A mode de conclusió, l’última intervenció va ser la de Lluís Foix, periodista i excorresponsal a Londres de la Vanguardia. Foix va presentar les principals incògnites que trobem avui a la política britànica. El Regne Unit entrarà finalment a Europa? Hi haurà un atansament al model continental, com sembla que el nou govern de coalició podria significar, i un trencament durador del bipartidisme? Són Cameron i els seus companys de govern del Partit Conservador els fills polítics i ideològics de Thatcher? Aquestes incerteses, doncs, s’aniran resolent en els pròxims temps.

ENLLAÇ D’INTERÈS

FOTOGRAFIES DE L’ACTE

Share This